In Brussel organiseerde de Estse ambassade samen met Net Group bv. het evenement “Smart Cities and Digital Government – Stories from e-Estonia”, waar vertegenwoordigers van de Belgische publieke sector en Vlaamse lokale overheden kennis konden maken met de Estse ervaringen op het gebied van digitalisering. 

Volgens Dave Koopmans, Net Group BV’s Managing Director en Partner was het doel van dit evenement om “kennis uit te wisselen, om te zien hoe dingen gedaan worden in Estland, dat gekend staat als ‘s werelds meest digitale natie”.

Na inspirerende gesprekken vertelde Houthalen-Helchteren Smart Cities’ Project Coordinator Lie Lauwers dat Estland heeft bewezen dat het mogelijk is om publieke diensten te herontwerpen die gemakkelijk te gebruiken zijn en veel mensen raken. 

“In Sint-Niklaas denk ik dat we nog voor een grote uitdaging staan om alle bestaande systemen te integreren”, voegde Sint-Niklaas burgemeester Lieven Dehandschutter eraan toe. “Alle Vlaamse gemeenten kunnen veel leren van e-Estonia,” zei hij.

Stephane Coppens, Account Manager, lokale overheden bij Digitaal Vlaanderen, vertelde dat Estland in België al bekend staat als een koploper in digitale ontwikkeling. Volgens hem biedt Digitaal Vlaanderen veel slimme initiatieven aan en richt hun team zich momenteel “op het toegankelijk maken van noodzakelijke input voor lokale overheden” zodat zij geschikte digitale diensten kunnen ontwerpen.

Artur Kink, ambassadeur van Estland in België en Luxemburg, stelde dat de Belgisch-Estlandse samenwerking een mooi voorbeeld zou kunnen zijn van hoe digitalisering nieuwe mogelijkheden biedt voor het creëren van nieuwe grensoverschrijdende oplossingen in de Europese gemeenschappelijke markt. “Dit kan een geweldige proeftuin zijn voor het creëren van Europese oplossingen”, aldus Kink.

Bekijk de volledige video met interviews hier:

Op donderdag 24 november werd op de Estse ambassade in België de bijeenkomst van Net Group en de publieke sector bijgewoond door meer dan 20 vertegenwoordigers van lokale overheden in Belgisch Vlaanderen. Presentaties werden gegeven door ambassadeur Artur Kink, die het gebruik van Estse e-diensten op nationaal niveau introduceerde, mevrouw Evelyn Tohvri, hoofd van de juridische afdeling samen met de heer Gert Väli, Chief Technology Officer bij het stadsbestuur van Tallinn spraken over digitale initiatieven op het niveau van de lokale overheid en introduceerden het wetgevingsinformatiesysteem TEELE case study.

Net Group

Net Group is een internationaal opererend bedrijf voor bedrijfs- en softwareontwikkeling. Het Estse softwarebedrijf met 23 jaar ervaring biedt bedrijven en organisaties oplossingen die innovatieve bedrijfsmodellen combineren met technologie. Vandaag worden de oplossingen van Net Group gebruikt in meer dan 20 landen over de hele wereld – naast Europa heeft het bedrijf diensten ontworpen en gebouwd in bijvoorbeeld Irak, Tanzania en Oman. Naast Estland heeft Net Group kantoren in Finland en België. 

Aanvullende informatie:
Dave Koopmans
Managing Director – Net Group bv 
Dave.Koopmans@netgroup.com

Similar insights